maanantai 31. elokuuta 2015

Australian ja Suomen väliset erot osa 1

Ei varmaan tuu kellekään yllätyksenä, että Suomen ja Australian välillä on eroavaisuuksia. Oon listannu noita eroavaisuuksia mun vihkoon ja nyt aattelin rustata niitä tännekin. Jaoin näitä vähän kategorioittain, kun olis muuten tullut kilometrien mittanen postaus. Tässä siis ekana vähän perusjuttuja, joissa Suomi ja Australia eroaa toisistaan :)

Vuodenajat

Täällähän siis vuodenajat menee päinvastoin, kun Suomessa. Nyt, kun teillä on siellä syksy, täällä on kevät. Joulua vietetään kesälomalla ja kun Suomen kesälomilta porukat matkaa tänne, ne tuleekin keskelle Australian talvea (joka ei tokikaan oo samanlainen, kun Suomen talvi). Ja maantieteellisen sijainnin takia luonnollisestikin pohjoisosat täällä on lämpimämpiä, kuin eteläisemmät osiot.

12-tuntinen kello

Täällä siis käytetään 12-tuntista kelloa. Kello yksi iltapäivällä on siis 1pm eikä 13. Puolestayöstä puoleenpäivään on siis am ja puolestapäivästä puoleenyöhön pm.

Valuutta

Australiassa käytössä on australian dollari (aud) ja viimeks ku katoin niin yksi dollari on vähän reilu 60 senttiä euroissa




Small talk -kulttuuri

Kaupan kassa kysyy aina "how are you" ja usein esim vähän vanhemmat naismyyjät (ja lihakaupan setä xD) puhuttelee sanomalla "darling" tai "sweetie"

Koulu

Koulut on täällä maksullisia, lounasta ei ole tarjolla vaan lapsille pakataan eväät mukaan ja kaikkien on käytettävä koulupukua. Koulun pihalle ei myöskään saa mennä ulkopuoliset leikkimään niinkun Suomessa. Koulu aloitetaan viisvuotiaana, jolloin mennään prep-luokalle. Mitä oon ton pojan läksyistä ja vanhempien puheista muodostanut kuvaa niin se on kai vähän niinkun suomalaisen eskarin ja ekaluokan välimuoto. Koulumaisempi ku eskari, koska siellä opetellaan mm. lukemaan, on kouluaineet jne, mut silti ei ihan niin totista koulunkäyntiä, ku Suomessa ekaluokalla. Enempää en osaa sanoa, mut mua vähän huvittais joskus mennä tutustumaan täkäläiseen kouluun. Toi isä on opettajana samassa koulussa, jota vanhin poika käy eli ehkä joskus pääsen sinne käymään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti