sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Australian ja Suomen väliset erot osa 2

Ajattelinpas tällä kertaa kirjottaa eroja, joita oon huomannu aussikodeissa verrattuna suomivastaaviin. Mun havainnothan siis perustuu vaan mun hostperheen sekä niitten tuttavien ja parin au pair-tutun koteihin, joten ei nää välttämättä kaikkien kohdalla päde :)

Ensinnäkin tosi monella on kakskerroksinen koti. Ja siinä missä Suomessa alakerta on se, missä esim. vieraita kestitään niin täällä se usein on yläkerta. Näihin siis usein tullaan sisälle etuovesta yläkertaan ja sit talon takaosassa onki parveke. Alakerrasta pääsee sit terassin kautta ulos. Ehkäpä Suomessa tällanen ratkasu ei toimis ihan vaan jo siitä syystä et siellä on niin paljon tasasempaa.

Jos jollekulle on jääny epäselväks niin Ausseissa tosiaan on hiukan lämpösempi ku Suomessa. Siinä missä meillä taloissa on kaikenmaan takat ja huikeet lämmityssysteemit niin näillä satsataan tuuletuksiin. Ei tarvi siis sisällä hikoilla ees kesällä, jollon asteet kipuaa sinne 40°C. Meillä esim on joka huoneessa tuulettimet tai semmonen tuuletinpömpeli. No lämmitykset näillä ei sit ookaan ihan niin hyvin hallussa ja talvikuukausina näissä kämpissä on oikeesti kylmä...





Ööjoo en saa nyt tukittua tekstiä noitten kuvien väliin, joten tällä mennään. Näillä on tollee hassusti niinkö kaks ulko-ovea, kuten ylimmässä kuvassa näkyy. Ulompi on tommonen "verkko-ovi" ja sisempi ihan kunnollinen. Molemmat saa lukkoon avaimella ja ton verkkohommelin saa myös sisäpuolelta lukkoon tolla klipsulla, mikä näkyy tokassa kuvassa. Sain vasta joku viikko sitte tietää et jos ton lukitsee ulkopuolelta avaimella niin tota klipsua ei saa väännettyä vaan tarvii käyttää avainta ja siks sisäpuolellaki on avaimenreikä. Toi on kyllä siitä kätsy et ku itekin pidän ovea lukittuna päivät, kun saatetaan olla vaikka alakerrassa leikkimässä niin silti pääsee raikas ilma sisään, jos pitää vaan ton verkkohommelin kiinni :)

Alimmaisessa kuvassa näkyy sisäovien kahvat. Niitä siis pyöräytetään sillee jänskästi niin ne aukee. Ja nuokin saa usein lukittua avaimella. Tossa kuvassa näkyyki avaimenreikä, mut esim. Vessoissa tossa keskellä on semmonen pieni klipsu ja kun ovi halutaan lukita niin se käännetään pystyasennosta vaakaan.

Lisäks täällä ovissa on semmonen ovistopperisysteemi aika usein, millä sen saa pysymään auki



Ikkunoissa en juurikaan oo säleverhoja nähny, mut pimennysverhoja kyllä. Ja täällä osa ikkunoista on semmosia hassuja puikuloita, kuten kuva alla osoittaa :)



Adapterille on tarvetta, kun tänne matkustaa (btw musta oli kamalan hankala koittaa löytää mistään normimarketeista aussiadapteria, mut helsinkivantaalla on niitä kyllä eli ingen panik, kantsii jättää sen osto viime tippaan ;) ), sillä pistorasiat on erilaisia. Lisäksi täällä ei riitä et lykää johdon seinään vaan pistorasia napsautetaan erikseen vielä päälle. Kamalan kätevää ainaki mun mielestä! Ei tarvi olla koko ajan kiskomassa johtoja irti vaikka ei haluiskaan et laitteissa kulkee virta.



Tiskialtaatkin mun kokeman mukaan vähän eroaa suomalaisista ja jostain syystä vessoissa on usein kaks pesuallasta vierekkäin...




Näitten lisäks asiat pestään sienellä, ei harjalla. Lakanoita ei ainakaan mun perheessä vaihdeta ikinä. Tai siiiiis aamulla heitetään lakanat pesukoneeseen, jos ne on likaset ja illalla laitetaan samat puhtaana ja kuivana takas. Oikeestaan aika kätsyäki mun mielestä :D nää myös käyttää slowcookeria, mikä on ehkä paras ikinä. Haluun semmosen!

Perjantai-iltana satuin kuulemaan sivusta aika suloisen keskustelun. Mun hostvanhemmat oli siis menossa lauantaina juhliin ja W 5v oli vähän harmissaan, kun ei päässyt mukaan. Äiti ja G 3v sitten lohdutti poikaa, kun se itki hampaita pestessä:

W: But I want someone to stay home with us!
Hm: Tiia is staying here with you
G: And you like Tiia!
Hm: Thats true
G: Tiia is good and she loves us
Hm: Yes and shes like a big sister for you
G: YES! .........But shes got her own mommy and daddy

Tästä homma jatkuki siihen et tyty halus mun opettavan sille mun vanhempien nimet haha :D

5 kommenttia:

  1. Moi!
    Oon ite pohtinu ja pyöritelly ajatusta ausseihin au pairiksi lähtemisestä, kylläkin vasta ens syksynä, ja kun bongasin sun blogin googletellessani niin aattelin kysyä että;
    Miten nää viisumiasiat sinnepäin maailmaa hoidetaan niinkon käytännössä,
    Mitä kautta nää löysit näitä muita suomiaupaireja sieltä ja
    Miten yleisiä au pairit sielläpäin maailmaa ylipäänsä on?
    Ihanaa jos vaivaudut mulle jollain aikaa vastaamaan näihin, koska vaikka todennäköisesti löytäisin vastauksia googlestakin, niin aina on mukavampi kuulla jonkun paikan päällä olevan mielipiteitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Riikka! Kiitos kommentista, mielelläni vastailen sulle tässä :)

      Ensinnäkin suosittelen Australiaa koko sydämestäni! Oon aivan myyty tälle maalle ja näille ihmisille!

      Viisumi kannattaa hakea suoraan https://online.immi.gov.au/lusc/login sivustolta niin ei oo mitään välikäsiä ottamassa lisämaksuja :) kyseessä siis working holiday viisumi http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/417-

      Maksu hoituu luottokortilla, joten sellasta tarvii, mut uskoisin et jonkun muun (esim vanhempien) luottokortti ois kans ok. Mulla se makso muistaakseni jonku kolmisensataa (taitaa olla $440 tällä hetkellä) euroissa. Viisumi on sähköinen ja yhteydessä passiin eli jos sun pitää uusia passi ennen reissua, tee se ennenku haet viisumia. Hakemisen ja maksun jälkeen viisumi tulee spostiin yleensä vuorokauden sisällä. Ite tulostin sen spostin vaemuuden vuoksi kun lähdin, mutta eipä oo kukaan kyselly, kun tosiaan jostain tietokannoista nämä löytyy :)

      Mä oon löytänyt au pairit facebookista. Liityin kaikkiin mahdollisiin au pairs brisbane yms ryhmiin mitä vaan löysin ja suomalaisia on löytynny sekä australian suomalaiset sekä brisbanen suomalaiset fb-ryhmistä. Suosittelen sua liittymään vaikka jo nyt tohon australian suomalaiset ryhmään! Siellä on paljon hyödyllistä käytännön tietoa ja avuliaita ihmisiä :) ja pääsetpä etukäteen jo vähän fiilistelemään ;)

      Au paireja on ausseissa todella paljon! Kaikissa isommissa kaupungeissa on just tommosia omia fb-ryhmiä yms mut täällä brisbanessa esim järkätään kerran kuussa myös au pair tapaaminen josta tiedotetaan (yllätys yllätys) facebookissa. Ite en oo käynyt, mut yks ranskalainen au pair, jonka tunnen täältä, käy niissä ja se sano et ne on kivoja :)

      Toivottavasti sait ees jotain irti tästä ja kysele ihmeessä lisää jos tulee jotain mieleen!

      Poista
    2. Sen verran haluisin kommentoida että ei siihen viisumin ostoon luottokorttia tarvita. Toki sillä se ois järkevintä ehkä ostaa mutta electronilla ja debit mastercardillaki saa sen ihan hyvin ostettua :)

      Poista
    3. Kiitos vastauksista, mun mielenkiinto tätä maata kohtaan kasvaa joka kerta kun kuulen jonkun siellä asustelleen mielipiteitä ja voitkin olla varma että jos ja kun mulla tulee jotain kysymyksiä vielä liittyen aiheeseen, niin vaivaan sitten sua! :)

      Poista
  2. Kiitos anonyymi korjauksesta! Ite tosiaan elin siinä luulossa et tarvii olla luottokortti mut kiva kun joku osaa neuvoa vähän paremmin :)

    Ja Riikka ehottomasti vaan kommenttia tulemaan kun siltä tuntuu!

    VastaaPoista